Historie & bezienswaardigheden

Woerden heeft een rijke historie en dit is in en rondom de stad veelvuldig terug te zien. Bezoek eens het museum in het prachtige oude stadhuis. Of neem een kijkje bij het Kasteel, de molen of in een van de vele kerken. Laat je verbazen over deze bijzondere plekken…
Folder historie en bezienswaardigheden

Folder historie & bezienswaardigheden

Meer weten over de historie & bezienswaardigheden in Woerden? Bekijk onze folder via de volgende link!

Historie & bezienswaardigheden
Megaschilderijen leo gestel

TIP: Leo Gestel Promenade!

Bewonder de grootse kunstwerken van Leo Gestel door de hele binnenstad van Woerden! De Leo Gestel promenade is geopend en hiermee eert de stad de schilder en zijn werk.

Door de oude binnenstad heen zijn 11 doekreproducties en 11 emaillereproducties geplaatst die samen een bijzondere wandelroute door de stad vormen. Bijzonder is ook de kwaliteit van de fotografische reproducties. Dat is het werk van de Woerdense fotograaf Hans van Ommeren. “Het is alsof je de verf van het doek kunt schrappen” zei een van de bezoekers. Binnenkort is er een route beschikbaar!

Hij werd in Woerden geboren als Leendert Gestel en ontwikkelde zich tot een van de belangrijke schilders in het Nederland de eerste helft van de 20e eeuw. Na zijn dood in 1941 ebde de aandacht voor zijn werk wat weg maar sinds een tiental jaren is er sprake van een herwaardering. Er worden overzichtstentoonstellingen georganiseerd en er verschijnen met regelmaat publicaties over zijn werk en zijn leven. Het bracht de stichting Woerden Promotie ertoe middels een Leo Gestelpromenade een deel van zijn werk in reproducties publiek en permanent in de stad waar hij opgroeide te presenteren.

Kaasbel Woerden

Historie Kaas!

Meer weten over de historie van Kaas in de gemeente Woerden? Lees alles over de traditie, de historie van de Woerdense kaasmarkt, de diverse kaaspakhuizen, het historisch kaaspakhuis en Woerden Boerenmarktstad. Klik op de volgende link voor de nieuwsbrief 'Waardevol Woerden'.

Waardevol Woerden - historie Kaas
CARILLON uitsnede [1024x768]

Carillon

Woerden heeft een prachtig klinkend carillon in de Petrustoren aan het Kerkplein. Om de week, tijdens de markt op woensdagmorgen, vrijdagavonden, zaterdagen en bij speciale gelegenheden klinkt karakteristieke klokkenconcert in optima forma. Dan wordt het carillon handmatig bespeeld door een vaste beiaardier. Kortom: het carillon is een uniek geluid voor de sfeer in de stad. Het gehele programma kun je bekijken via onderstaande knop! 

Carillon

De Petrustoren in Woerden beklimmen?

Petrustoren

Beklim de Petrustoren voor een prachtig uitzicht over Woerden en de regio. Iedere 2e en 4e zaterdag van de maand worden er speciale torenrondleidingen in de Petrustoren georganiseerd. 
De beklimmingen starten om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Voor kaarten kun je terecht bij de TIP/VVV.

 

Beklim de Petrustoren

De Petruskerk in Woerden bezichtigen?

Petruskerk

De Petruskerk wordt op dezelfde dagen opgesteld als de Petrustoren. Daarnaast is de Petruskerk nog wat meer dagen opengesteld. De Hervormde Gemeente Woerden opent zijn deuren speciaal voor bezoekers om het prachtige interieur van de Petruskerk te bewonderen. Meer informatie is verkrijgbaar bij het TIP/VVV in Woerden.

 

Bezichtig de Petruskerk
Kasteel Woerden

Kasteel Woerden

Het meest imposante monument van Woerden en al meer dan 600 jaar een centraal gelegen onderkomen voor haar gasten. Koningen, hertogen, jonkvrouwen en strijdheren hebben hier beraad gevoerd, gefeest, gedineerd en geslapen. Nog steeds kun je hier heerlijk eten, drinken, vergaderen en feest vieren.

Kasteel Woerden

Toeristen Informatie Punt

TIP Woerden

Wandelen, fietsen of varen in Woerden? Overnachten in een B&B, hotel of een landelijk gelegen camping? Een dagje Woerden organiseren voor uw familie of bedrijf? Op zoek naar fietskaarten, reisgidsen, kado's of souvenirs? Ga dan naar het  Toeristen Informatie Punt.

www.toerisme-woerden.nl

Gilde Woerden

Gilde Woerden

Met een gids cultuur- historische en toeristische aspecten van Woerden bekijken? Diverse stadswandelingen zoals een historische stadswandeling, Woerden en de Romeinen of de kaaswandeling. Reserveren via het             Toeristen Informatie Punt

gildewoerden.nl
Stadsmuseum Woerden

Stadsmuseum Woerden – het Stedehuys

Een culturele ontmoeting van het heden en verleden van de stad Woerden en een blik op morgen. Een kleinschalig en sfeervol museum met vaste en wisselende collecties.

Stadsmuseum Woerden

Reypenaer Kaaspakhuis

Kaaspakhuis Reypenaar

Aan de Oude Rijn staat het meer dan 100 jaar oude kaaspakhuis van Reypenaer. Hier zijn de nog rijpende kazen voor bezoekers te zien en te proeven.

Reypenaer

Limes knooppunt

Langs de Limes

Woerden is van oorsprong een stad die langs de Romeinse Limes lag en is om die reden één van de zes Limes knooppunten. De Limes is een Romeinse grens die dwars door Nederland liep. Door de hele stad zijn er meerdere Romeinse kunstwerpen te bezichtigen. www.langsdelimes.nl

Meer over de historie van Woerden?

Laat je dan eens rondleiden door een gids van het Gilde. Lees de 42 historische verhalen of download de Layar app via www.hetverhaalvanwoerden.nl Wil je meer informatie? Ga dan naar het Toeristen Informatie Punt aan de Meulmansweg 27 in Woerden.