Woerdense Kaasmarkt

Proeven, leren en beleven: de kaaszomerweken in Woerden zijn een aanrader!
handje klap

Kaas en Woerden

Woerden is de beste plek om het publiek iedere zaterdag te trakteren op een feestelijk kaasfestijn. De stad leunt op een eeuwenoude kaasmarkttraditie die nóg steeds echt bestaat. De eerste partijen kaas werden al in 1885 vanaf het platteland naar het centrum vervoerd om te worden verhandeld. Die handel is anno 2015 nog steeds écht bepalend voor de prijs van de boerenkaas. Op de kaasbel, pal naast het Stadshotel, worden na de handel de ver- en aankoopprijzen van de boerenkaas genoteerd die bindend zijn voor boer en handelaar.

 

 MG 4974

Kaashuisjes

De kaashuisjes maken deel uit van de  kaasmarkt in Woerden. De huisjes herbergen ruim honderd soorten kaas die naar hartenlust geproefd mogen worden door het publiek. Van jonge tot oude kaas en van Noord- Hollandse Gouda tot schapenkaas. De aanbieders hebben ieder een eigen assortiment waardoor er een enorme diversiteit is. Met dit uitgebreide aanbod heeft Woerden zelfs de meest uitgebreide kaasproeverij van Nederland. Komt dat proeven! Meer dan honderd soorten kaas proeven op de Kaasmarkt Woerden. Elke zaterdag vrij toegankelijk van 11.00 tot 13.00 uur op het Kerkplein Woerden. 

 

Dagje Hollandse kaasmarkt in Woerden

Graskaasdag-2015-06-06-9098 © HansPieters.nl

De kaastraditie

Voor het publiek wordt elke zaterdag getrakteerd op dit kaasfestijn. De bezoekers zijn getuige van de handel met ‘handje-klap’, de antieke tractoren vervoeren de kaas en er wordt live kaas gemaakt. Een spreekstalmeester geeft uitleg over alle geheimen en tradities die de Kaasmarkt te bieden heeft.

De klanken van het luiden van de kaasbel klinken op het Kerkplein, afgewisseld door de ferme handklappen die de boeren en kaashandelaren aan elkaar uitdelen. En wie heel goed luistert, hoort in de kaashuisjes de ene na de andere ‘hmmmm’ en ‘héérlijk’ uit de monden van lekkerbekken klinken. Het zijn weer de Kaaszomerweken in Woerden!

De tableau's vivant starten om 11.00 uur en 12.00 uur.

traktor rug

Historische kaasmarkt

Jaarlijks vindt in augustus een authentieke kaasmarkt plaats met allerlei spannende, lekkere en leuke activiteiten rond het thema kaas.De boeren komen op hun paasbest met historisch boerenvervoer naar de markt om de kaas aan de handel aan te bieden. In de loop van de dag wordt besloten wie per categorie de mooiste producten aangevoerd hebben. Tijdens het evenement “Vermaak met Smaak” krijgt het Woerdense publiek de gelegenheid met elkaar de vak keuring over te doen. De top 5 van de vak keuring wordt namelijk ook ter keuring aan het publiek aangeboden. Het publiek mag bepalen wat volgens hen de lekkerste kaas is. Tot slot gaat de touwtrekwedstrijd tussen de kaasboeren en de kaashandelaren uitwijzen of de boeren een stuiver per kg bij de prijs krijgen of dat de handelaren er een stuiver per kg minder voor hoeven te betalen. 

De Kaasmarkt vindt jaarlijks plaats in augustus

_________________________________________________

Woerdense Kaaskeuring en Graskaasdag onder de aandacht van internationale reisjournalist Oxlaey